Jak zrobić sok z pigwy japońskiej

Jeśli szukasz sposobów na przygotowanie soku z pigwy japońskiej, to trafiłeś we właściwe miejsce. Tutaj znajdziesz kilka kroków jak przygotować sok z pigwy japońskiej. Możesz wypróbować te proste kroki do przygotowania soku z pigwy w domu. Najlepiej jest postępować zgodnie ze wskazówkami, aby zapewnić najlepszy rezultat – ten cytat pochodzi bezpośrednio z serwisu my-beauty.pl. Po zrobieniu soku z pigwy, możesz podać go swoim gościom jako egzotyczny i zdrowy napój.

Pierwszy, odsącz pigwy. Usuń ich skórki i rdzenie. Następnie przepuść owoce przez młynek spożywczy lub tarki do ziemniaków. Możesz zostawić skórki, ponieważ dzięki temu membrillo będzie wyglądało smaczniej. Aby obliczyć, ile cukru należy użyć, podziel każdą filiżankę przez dwa. Następnie ustaw garnek na dużym ogniu i dodawaj do niego cukier, aż uzyskasz gładkie puree.

Przyrządzając sok z pigwy japońskiej, należy upewnić się, że używamy składników wysokiej jakości. Używanie surowej lub mrożonej pigwy nie jest zalecane, ponieważ będzie ona nieświeża. Dotyczy to zwłaszcza skórki i nasion pigwy. W miarę możliwości należy również używać świeżych owoców. Wybieranie produktów wysokiej jakości, które nie zawierają chemikaliów ani konserwantów, to najlepszy sposób, aby upewnić się, że otrzymujesz najświeższy możliwy produkt.

Po wybraniu owoców nadszedł czas na zrobienie soku. Cukier działa jako konserwant, więc możesz go przechowywać przez jakiś czas. W lodówce utrzymuje się przez około trzy miesiące, ale tyle samo czasu zachowa się w temperaturze pokojowej. Oprócz tego, że jest pyszny, może być wykorzystany jako prezent. Pamiętaj jednak, aby odpowiednio go przechowywać, ponieważ szybko zbrązowieje.

Owoce mogą być nieco gorzkie, jeśli nie ugotujesz ich prawidłowo. Jeśli jednak chcesz zrobić dżem z pigwy, możesz zwiększyć stosunek cukru do puree z pigwy. W ten sposób uzyskasz gęstszy, oranżowy dżem, który smakuje niesamowicie na tostach lub naleśnikach. Stosunek cukru do pigwy powinien wynosić około 1:1. Wynika to z faktu, że sok musi być słodki.

Po przygotowaniu syropu z pigwy, należy dodać owoce do słoików typu pinta. Przetrzyj brzegi słoików wilgotnym ręcznikiem. Na słoiki nałożyć pokrywki i pierścienie. Po ostygnięciu słoików wyjmij je z kąpieli wodnej i postaw na blacie. Sprawdź, czy są dobrze uszczelnione i opatrz je etykietą z datą. Po zakończeniu, przechowuj słoiki w ciemnej szafce lub w lodówce.

Oprócz robienia soku z pigwy w domu, możesz również użyć owoców do zrobienia pysznych placków, chutneyów, dżemów i galaretek. Podczas gdy zwykłe owoce pigwy japońskiej świetnie nadają się do ciast i tart owocowych „do góry nogami”, wersja na ciepło najlepiej sprawdza się na dorosłej kanapce z masłem orzechowym. Można ją również sparować z grillowanym kurczakiem lub pieczenią wieprzową. Owoc ten jest dość uniwersalny i będzie doskonałym prezentem dla każdego.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane