Jak zrobić hummus z soczewicy

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić hummus z soczewicy, czytaj dalej! Ten przepis zawiera dużo białka, błonnika i zdrowych tłuszczów, dzięki czemu jest świetną przystawką do każdego posiłku. Spróbuj go z dowolną przyprawą, którą lubisz, lub dodaj orzechy lub paski wege, aby uczynić go wyjątkowo smacznym! Kiedy już opanujesz podstawy robienia hummusu z soczewicy, będziesz na dobrej drodze do pysznej, zdrowej przekąski!

Aby zrobić hummus z soczewicy, zacznij od ugotowania soczewicy i odcedzenia jej. Dodaj je do robota kuchennego i miksuj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Możesz podawać go na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Podawaj go z chlebkiem pita, paluszkami wegetariańskimi lub chipsami! Jeśli serwujesz go gościom, podaj go z pozostałą skórką z cytryny. Możesz też dodać łyżeczkę tahini, jeśli chcesz. Prosty dip do warzyw jest równie smaczny jak wykwintne danie.

Aby podać swój hummus z soczewicy, po prostu wymieszaj z odrobiną więcej soku z cytryny i wody. Mieszanka powinna być gładka i kremowa. Jest to idealna przystawka lub lekka kolacja. Hummus może być również wykonany do trzech dni naprzód i przechowywany w lodówce. Pamiętaj tylko, że podane czasy są szacunkowe. Upewnij się, że schładzasz go przez co najmniej 30 minut przed podaniem, w przeciwnym razie może zacząć się zsiadać i zamienić się w mulisty bałagan. Hummus jest dodatkiem do potraw w wielu dietach takich jak np. bezglutenowych, dla cukrzyków, vege i wiele innych. Jeśli podejrzewasz u siebie cukrzycę, sprawdź jak możesz ją rozpoznać w artykule: https://infocukrzyca.pl/objawy-cukrzycy/.

Aby zrobić hummus z soczewicy, powinieneś ugotować soczewicę zgodnie ze wskazówkami z opakowania. Pozwól im ostygnąć przed przetwarzaniem. Przetwarzaj soczewicę z czosnkiem, tahini i sokiem z cytryny. Następnie dodać szczyptę kminu, tymianku i wędzonej papryki do smaku. Dodaj tyle wody, aby osiągnąć pożądaną konsystencję, ale nie używaj więcej niż trzy lub cztery łyżki wody.

Możesz podawać swój hummus z czerwonej soczewicy natychmiast lub przechowywać go w lodówce do pięciu dni. Może być gęsty, więc może trzeba będzie dodać nieco więcej wody, aby go rozrzedzić. Jeśli nie chcesz robić całej porcji, zawsze możesz posmarować nim miskę z pieczonymi warzywami lub quinoa, aby uzyskać pyszny dip! W końcu dip z soczewicy to smaczny sposób na dodanie nowego poziomu smaku do inaczej mdłego posiłku!

Możesz przygotować hummus z soczewicy na dwa sposoby: możesz użyć robota kuchennego lub blendera o dużej prędkości, aby zmiksować składniki. Umieść składniki w blenderze i mieszaj, aż dobrze się połączą. Może być konieczne dodanie odrobiny wody z lodem, jeśli jest zbyt gęsty. Kiedy soczewica zostanie całkowicie zmiksowana, możesz ją podać z krakersami, warzywami lub pitą jako zdrową i smaczną przekąskę!

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane