Możesz również przygotować sok bez sokowirówki, używając narzędzi kuchennych, takich jak sitko. Po pierwsze, musisz umyć i posiekać wszystkie produkty. Usuń skórki i nasiona. W razie potrzeby usuń rdzeń z owoców i warzyw. Jeśli używasz owoców pestkowych, musisz wydłubać z nich nasiona. Sok powinien być świeży, nie pasteryzowany. W razie potrzeby dodaj wodę. Następnie włóż składniki do blendera – informacja ta jest efektem badania ekspertów serwisu parcmodels.ro. Zacznij od bardziej soczystych produktów.
Następnie umieść składniki w blenderze i zmiksuj je, aż będą gładkie. Blender może potrzebować wody, aby osiągnąć właściwą konsystencję, więc mieszaj mieszankę od czasu do czasu. Przelej zblendowaną mieszankę do dużej miski i umieść nad nią sitko o drobnych oczkach. Przeciskaj mieszankę przez sitko, aż do usunięcia całego miąższu. Gdy sok będzie gładki i pozbawiony miąższu, przelej go do szklanek.
Oczyść swój blender i sitko z siatką. Aby zapobiec sklejaniu się miąższu, umyj sitko z siatką. Następnie wyskrob cały miąższ z sitka i przeprowadź nad nim strumień wody w przeciwnym kierunku. Jeśli nie możesz wydostać miąższu za pomocą sitka, spróbuj zamiast tego sztuczki z szmatką serową. To usunie miąższ w sitku i pozwoli Ci sączyć sok powoli.
Możesz również wycisnąć cytryny bez sokowirówki, pocierając je poziomo na stole lub w misce. Alternatywnie, możesz dodać kilka plasterków cytryny do gorącej wody. Sok z cytryny jest bogaty w witaminę C i jest świetnym sposobem na uzyskanie dziennej dawki składników odżywczych. Jeśli masz problem z wyciskaniem soku z owoców cytrusowych, możesz wycisnąć je ręcznie. Po wyciśnięciu soku z cytrusów, przecedzić sok przez sitko o drobnych oczkach.
Po wyciśnięciu soku, wypłukać miąższ wodą. Możesz kompostować miąższ, albo wykorzystać go w inny sposób. Z miąższu możesz nawet zrobić warzywne placki i chlebki. Wymieszaj go z odrobiną kremowego serka do smarowania, aby uzyskać wyjątkowo bogaty smak. Aby wyczyścić sitko i usunąć miąższ, możesz użyć szczotki o sztywnym włosiu lub wilgotnej szmatki.
Po przygotowaniu świeżego soku nie zapomnij przechowywać go w szczelnym pojemniku. Nadmiar powietrza może utleniać sok, przez co staje się on mniej odżywczy. Użyj hashtagu #fitlivingeats, aby podzielić się swoim przepisem ze społecznością. Następnie pamiętaj, aby oznaczyć swoje zdjęcia za pomocą #fitlivingeats. Będziesz zaskoczony ilością entuzjazmu, jaki społeczność ma dla twojego domowego soku!
Gratkowane warzywa i owoce dadzą niewielką ilość soku. Ale powinieneś też dokładnie oczyścić swoje produkty przed rozpoczęciem ich tarcia. Na przykład, aby zetrzeć na tarce marchewkę, musisz oczyścić skórkę i skórkę. Podczas gdy tarcie sprawdza się najlepiej w przypadku owoców o stałej konsystencji, nie jest zalecane w przypadku warzyw liściastych i owoców cytrusowych. Może też spowodować powstanie brejowatego soku, który wcale nie smakuje dobrze.
Podobne tematy