Jeśli chcesz podać smaczny posiłek z etnicznym akcentem, spróbuj przygotować te pikantne naleśniki w domu. To prosty sposób na zaimponowanie gościom i doskonały na każdą okazję. Węgierskie naleśniki podawane są na gorąco, więc najlepiej jeść je, gdy są gorące. Wytrawni goście zazwyczaj używają widelca do rozdrobnienia ich przed jedzeniem. Alternatywnie można użyć noża.
Najpierw należy przygotować ciasto. Wymieszaj składniki razem i odstaw na około godzinę. Wodę gazowaną dodaj jako ostatnią. Możesz też dodać ją tuż przed gotowością do przyrządzenia naleśników. Będziesz potrzebował 8-calowej patelni. Kiedy patelnia będzie gorąca, dodaj 1/4 łyżeczki masła i wiruj, aby pokryć dno patelni. Jesteś prawie gotowy do zrobienia swoich pierwszych naleśników w stylu węgierskim.
Wypełnienie węgierskiego naleśnika to migdały, czasem czekolada, będziesz też potrzebował mleka. Ostatnim krokiem w robieniu węgierskich naleśników jest pokrycie ich ubitymi jajkami i mlekiem. Po wykonaniu możesz je podać z czymkolwiek chcesz! Na pewno będziesz zadowolony, że to zrobiłeś. Przepis jest łatwy i pyszny i jest doskonałym sposobem na zaspokojenie apetytu na te węgierskie naleśniki!
Naleśniki w stylu węgierskim to cienkie naleśniki robione w taki sam sposób jak francuskie naleśniki, ale często są cieńsze. Świetnie nadają się do podawania z przystawką w postaci zupy lub z wybranym przez Ciebie nadzieniem. Można je też zachować na inny raz. Jeśli zrobisz ich więcej, przechowuj je w szczelnym pojemniku i podawaj na zimno na śniadanie następnego dnia. Kalorie w tych naleśnikach różnią się w zależności od marki.
Tradycyjne węgierskie śniadanie to palacsinta. Jest to cienki naleśnik nadziewany słodkim lub pikantnym nadzieniem. Nazwa „naleśnik” jest tak naprawdę zapożyczeniem z języka włoskiego. Nazwa „naleśnik” jest dokładniejszym tłumaczeniem, ale nadal jest klasyfikowana jako zapożyczenie. Niemniej jednak, węgierskie naleśniki są pyszne i są świetnym sposobem na dzielenie się tradycyjnym posiłkiem.
Jeśli jesteś wegetarianinem, prawdopodobnie będziesz chciał zachować prostotę. Spróbuj użyć resztek mięsa. Węgrzy cieszą się również palacsintas jako daniem pikantnym. Zazwyczaj podawane jako przystawka lub danie główne, są popularnym jedzeniem ulicznym na Węgrzech. Przygotowanie tych naleśników składa się z kilku etapów. Trzeba dodać kilka składników i wymieszać je razem. Po tym, będziesz miał pyszne, puszyste naleśniki, aby cieszyć się.
Jeśli jesteś początkujący w kuchni, nie martw się, nie ma potrzeby panikować. Już wkrótce będziesz w stanie zrobić te pyszne naleśniki. Wymaga to trochę praktyki, ale efekt końcowy jest wart wysiłku. Praktyka czyni mistrza, więc nie bój się eksperymentować ze swoimi przepisami! I nie zapomnij podzielić się z przyjaciółmi! Już wkrótce będziesz robić wrażenie na swoich gościach. A więc, zacznijcie gotować!
Podobne tematy