Jak zrobić cepeliny litewskie w domu

Prawdopodobnie słyszałeś o cepelinach, ale nigdy nie robiłeś ich sam. Te obfite, wypełnione ziemniakami pierogi to tradycyjny litewski posiłek, a zrobienie ich w domu jest zaskakująco proste! Jak każdy przepis, przepisy na cepeliny bardzo się różnią, w zależności od składników, które masz pod ręką, osobistych preferencji, a nawet pory roku! Oto kilka wskazówek, jak zrobić cepeliny w domu.

Po pierwsze, zbierz swoje składniki. Będziesz potrzebować ziemniaków. Ziemniaki są niedrogie i łatwo je znaleźć w większości marketów. Zetrzyj ziemniaki na tarce i gotuj je, aż będą miękkie i kremowe. Będziesz chciał zrobić duże partie, ponieważ gotowanie cepelinai może trwać kilka godzin. Zrób dodatkowe cepelinai, aby dać je przyjaciołom i rodzinie, kiedy będą Cię odwiedzać. Możesz nawet podać je jako prezent, ponieważ Litwini mają tendencję do robienia ich również jako prezenty!

Następnie, wybierz starannie swoje składniki. Twaróg jest popularnym składnikiem w kuchni litewskiej – znalezisko to jest wynikiem pracy ekipy portalu Miss Piękności. Tradycyjnie twaróg miesza się z mąką, jajkami i cukrem, aby zrobić te pyszne naleśniki. Podawaj je na ciepło lub na zimno, z kwaśną śmietaną, świeżymi jagodami i dżemami. Jeśli organizujesz przyjęcie lub po prostu bawisz się, rozważ podanie tych pysznych smakołyków! Nie ma lepszego sposobu na świętowanie sezonu wakacyjnego niż to tradycyjne litewskie danie!

Tradycyjnie Litwini jedzą cepeliny z wieprzowiną lub twarogiem jako swoje danie narodowe. Zwykle podaje się je z boczkiem, skórkami wieprzowymi lub kwaśną śmietaną. Uważa się, że cepelinai zostały nazwane na cześć niemieckiego sterowca Graff von Zeppelin ze względu na ich podobieństwo do sterowca. Danie ma niemieckie korzenie i jest podobne do knedlików ziemniaczanych w innych krajach, takich jak Holendrzy i Francuzi.

Litwini jedzą również simtalapis, słodki wypiek, który został przywieziony do kraju przez Tatarów 600 lat temu. Pikantne ciasto jest wypełnione słodkimi rodzynkami i makiem i zawinięte w chrupiące arkusze ciasta drożdżowego. Jest to skomplikowany przepis i najlepiej zostawić go na specjalne okazje. Spróbuj go w Alytusie, gdzie kwitnie społeczność tatarska.

Tradycyjne danie litewskie, cepeliny (zwane też didzkukuliai) to duże kluski ziemniaczane, które wypełnia się mięsem, twarogiem i serem. Danie to było przekazywane przez pokolenia, a jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, to teraz nadszedł czas, aby je wypróbować. To tradycyjne litewskie danie z pewnością będzie pyszne! Zapoznaj się z naszymi łatwymi przepisami poniżej.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane