Jak zrobić ketchup z koncentratu ketchupu

Aby dowiedzieć się, jak zrobić ketchup z koncentratu ketchupu, musisz najpierw przecedzić ketchup na sicie o drobnych oczkach. Po odcedzeniu możesz dodać skrobię kukurydzianą, aby ketchup był bardziej gęsty i błyszczący. Jeśli nie zależy Ci na smaku ketchupu, możesz pominąć ten krok. Wędzona papryka jest sekretem smaku ketchupu.

Ketchup to pyszna przyprawa, która powstaje ze skoncentrowanej pasty pomidorowej i octu. Zazwyczaj jest słodzony cukrem, aby pomidory się nie psuły. Przyprawy takie jak ziele angielskie (połączenie cynamonu i goździków) i cayenne dodają pikanterii i głębi do sosu. Czosnek w proszku równoważy smak sosu. Możesz użyć własnego słodzika i koncentratu ketchupu, aby zrobić swój własny.

Gdy masz już gotowy ketchup, możesz go przetwarzać na dowolną liczbę sposobów. Możesz go przechowywać w lodówce lub zamrozić. Ten ketchup wytrzyma do roku, jeśli jest dobrze przechowywany – fragment ten jest twórczością ekspertów strony medialarts.pl. Kiedy skończysz go używać, możesz użyć go do swoich ulubionych potraw. Jest łatwy w użyciu i może zachować przez kilka tygodni.

W zależności od preferencji i budżetu, możesz zdecydować się na domowy koncentrat ketchupu. Proces rozpoczyna się od umycia i posortowania pomidorów. Następnie trzeba będzie rozbić pomidora na mniejsze kawałki. Możesz użyć blendera lub homogenizatora, aby to osiągnąć. Może być również konieczne obranie pomidorów. Aby obrać pomidory, należy użyć pary wodnej. Krótkie zabiegi parowe rozluźnią ich skórki.

Kiedy już odcedzisz ketchup, możesz umieścić go w słoiku lub butelce i przechowywać w lodówce. Taki ketchup zachowa trwałość przez trzy miesiące, jeśli będzie odpowiednio przechowywany w lodówce. Nie ma potrzeby ponownego puszkowania go. Kiedy jest już gotowy, można go wykorzystać na wiele sposobów. Jeśli szukasz błyskawicznego przepisu na zrobienie ketchupu w domu, ten artykuł pomoże Ci zrobić pyszny słoik domowego ketchupu.

Kiedy robisz ketchup w domu, otrzymujesz bardziej autentyczny, pikantny smak niż wersja kupiona w sklepie. Domowy ketchup jest również zdrowszym wyborem, ponieważ nie zawiera sztucznych kolorów ani konserwantów. To ulubiony sos pomidorowy na świecie, który pasuje prawie do wszystkiego. Jeśli nie masz ochoty robić własnego ketchupu w domu, możesz zamiast niego użyć koncentratu ketchupu.

W przeszłości ketchup był po prostu słodko-kwaśno-słoną przyprawą. W rzeczywistości słowo ketchup pierwotnie pochodziło z bardziej ekspansywnego kościoła pikantnych przypraw, takich jak sos rybny. Pierwotna forma ketchupu byłaby znacznie bardziej słona i smakowałaby bardziej jak składnik. Niemniej jednak, ketchup od tamtego czasu bardzo się rozwinął.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane