Jak zrobić krem z sera Mascarpone

Jest kilka rzeczy do rozważenia, kiedy uczysz się jak zrobić krem z sera Mascarpone. Na początek, musisz użyć dokładnego termometru i ciężkiej śmietany, która jest pasteryzowana, a nie ultra-pasteryzowana. Ultra-pasteryzowana śmietana może nie być tak kremowa i może nie wyjść tak gładka, jak powinna być. Możesz kupić ciężką śmietanę w Whole Foods. Na koniec musisz ją podgrzać do 190 stopni Fahrenheita, czyli temperatury, którą możesz monitorować za pomocą termometru clip-on.

Dobrym zamiennikiem dla mascarpone jest serek śmietankowy, który jest znacznie niższy w tłuszczu i kaloriach. Wymieszaj jedną filiżankę kremowego sera z dwiema do trzech łyżek stołowych kwaśnej śmietany lub masła dla podobnej tekstury. Inną alternatywą jest creme fraiche, który jest bardziej kwaśny niż mascarpone i ma cieńszą konsystencję. Możesz również zrobić creme fraiche mieszając go ze słodzikiem w proporcji 1:1 i pół filiżanki ciężkiej bitej śmietany. Serek śmietankowy jest kolejnym doskonałym zamiennikiem i może być używany w wielu przepisach. Bita śmietana i kwaśna śmietana są również odpowiednimi substytutami dla creme fraiche.

Po zrobieniu kremu musisz poczekać, aż osiągnie on bogatą, kremową konsystencję. To zajmie około dwóch godzin, ale można go trzymać w lodówce przez trzy do czterech dni lub zamrozić, aby użyć go w późniejszym terminie. Jeśli jesteś w stanie znaleźć pojemnik o temperaturze pokojowej, możesz przechowywać krem z serka mascarpone w lodówce do dwóch dni lub zamrozić go na jeszcze dłużej.

Przyrządzając krem z serka, powinieneś użyć świeżej ciężkiej śmietany, która ma co najmniej 36% tłuszczu mlecznego. Bita śmietana ma od 30 do 36 procent tłuszczu mlecznego. Do podgrzania śmietany należy użyć ciężkiego rondla. Cały proces zajmie około 10 minut. Gdy jest już gotowa, można ją zamrozić lub użyć do deserów. Wtedy możesz go używać kiedy tylko chcesz. Ten ser może być przechowywany do tygodnia.

Czy robisz tiramisu, czy klasyczne włoskie danie, domowy serek mascarpone jest łatwym i eleganckim składnikiem, który nie rozbije banku. Ponadto, możesz go użyć do wielu innych rzeczy niż tylko do zrobienia tiramisu. Wszechstronność tego sera sprawia, że jest on doskonałym składnikiem wielu przepisów. Jeśli chcesz zrobić swój własny serek mascarpone, skorzystaj z tych łatwych instrukcji.

W przeciwieństwie do serka śmietankowego, mascarpone jest znacznie bogatszą, bardziej kremową alternatywą. Jest to doskonała opcja dla topping ciast, deserów i innych smakołyków, i jest dostępny w wielu sklepach spożywczych. Chociaż zawiera więcej tłuszczu niż standardowy serek śmietankowy, jest nieco słodszy i bardziej maślany niż jego amerykański kuzyn. Ma bogatą, aksamitną konsystencję, która jest podobna do podwójnego sera brie.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane