Dowiedz się, jak zrobić puszysty ryż dzięki tej prostej metodzie. Po ugotowaniu ryżu, przecedzić go przez sito o drobnych oczkach. Powtórz ten proces jeszcze przynajmniej trzy razy, aż woda będzie czysta. Następnie podawać z pałeczkami. Jeśli nigdy wcześniej nie robiłeś własnego ryżu, pomocne mogą okazać się poniższe instrukcje. Poniżej zamieściliśmy proces krok po kroku. Jeśli chcesz zrobić własny ryż, czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak zrobić puszysty ryż!
Przed ugotowaniem ryżu, powinieneś wybrać odpowiednie urządzenie do gotowania ryżu. Upewnij się, że pokrywa jest szczelnie dopasowana. Pokrywa wytworzy ciśnienie wewnątrz naczynia, dzięki czemu ryż będzie puszysty i ugotuje się równomiernie. Ponadto, zapobiegnie ona przywieraniu ryżu do patelni. Gdy pokrywa jest szczelnie dopasowana, ryż będzie gotował się szybciej i będzie mniej podatny na przywieranie. Aby uzyskać najlepsze rezultaty, wybierz urządzenie do gotowania ryżu, które jest wystarczająco duże, aby pomieścić ilość ryżu, której potrzebujesz.
Przepłucz ryż w zimnej wodzie. Przykryj ryż kilkoma centymetrami wody. Dodaj jedną łyżeczkę soli na każdą filiżankę ryżu. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zredukować do stanu wrzenia. Dodać warzywa, takie jak marchew i seler, jeśli są używane. Pozwól ryżowi ostygnąć, a następnie podawaj. Będziesz zachwycony rezultatem! Po kilku minutach będziesz mieć idealnie puszysty ryż.
Jeśli nie masz kuchenki do ryżu, możesz kupić wysokiej jakości ryż w supermarkecie. Podczas gotowania pamiętaj o przestrzeganiu wskazówek z opakowania dotyczących gotowania ryżu. Do gotowania ryżu użyj wody, w razie potrzeby dodaj jej więcej. W razie potrzeby dodaj do wody sól i masło. Dodanie zbyt dużej ilości wody spowoduje, że ryż będzie przywierał do patelni. Po ugotowaniu, pozostaw go do wchłonięcia wody przed dodaniem kolejnych.
Podczas gotowania ryżu, nie mieszaj go ani nie poruszaj patelnią podczas gotowania. Mieszaj ryż od czasu do czasu – ale nie podnoś pokrywki, jeśli nie chcesz, aby się przykleił. Najważniejsze jest, aby ryż gotował się na wolnym ogniu przez co najmniej 18 minut bez poruszania. Upewnij się, że ryż jest puszysty i ma małe dziurki na powierzchni. Jeśli po skończeniu jest nadal mięsisty, zmniejsz nieco temperaturę.
Woda użyta do gotowania ryżu powinna składać się z dwóch do trzech-czterech filiżanek zimnej wody. Możesz również dodać masło lub olej do wody, jeśli lubisz. Generalnie, urządzenia do gotowania ryżu zalecają dwie filiżanki wody na filiżankę. Ale zawsze możesz dostosować proporcje do własnych preferencji. Pamiętaj, aby zabezpieczyć pokrywę, aby utrzymać parę wewnątrz garnka. Jeśli gotujesz ryż dla dużej grupy, będziesz potrzebował większego garnka.
Aby ugotować ryż, po pierwsze, musisz go podgrzać. Możesz to zrobić umieszczając go w rondlu z pokrywką i zalewając wodą o temperaturze pokojowej. Po około dwudziestu minutach często mieszaj ryż i przykryj garnek (jeśli jednak się zagapisz – sprawdź jak wyczyścić przypalony garnek). Kiedy ryż się ugotuje, spulchnij go widelcem. Następnie dodaj zioła i przyprawy. Po zakończeniu gotowania, ponownie zamieszaj.
Podobne tematy