Ten artykuł jest wynikiem naszej współpracy z poradniczki.pl
Jeśli jesteś zainteresowany wypróbowaniem nowych przepisów, być może zastanawiasz się Jak zrobić matias ze świeżej ryby. Istnieje kilka kroków, które należy wykonać przed rozpoczęciem przygotowania. Te kroki obejmują wypatroszenie śledzia, wyfiletowanie go i pokrojenie na kawałki. Należy również usunąć skórę. Dzięki temu otrzymasz najbardziej miękkie i najsmaczniejsze matiasy z możliwych.
Po pierwsze, jeśli chcesz użyć świeżego śledzia, musisz go namoczyć przez około godzinę. Jeśli nadal jest zbyt słony, można powtórzyć proces, aż do osiągnięcia pożądanego poziomu słodkości. Następnie należy umieścić w nim słoik ze śledziami i szczelnie go zamknąć. Możesz przechowywać to w lodówce do 2 tygodni. Po przygotowaniu możesz podawać go z plasterkami cytryny, pokrojoną cebulą, posiekaną natką pietruszki i koperkiem.
Zamarynowany śledź to kolejny sposób na matiasa. Rybę tę najczęściej marynuje się w zalewie z octu. Powstały produkt często podaje się z gotowanymi ziemniakami i sałatką. Szwedzka odmiana jest zazwyczaj mocniejsza i ostrzejsza od innych odmian. Najlepiej podawać ją w temperaturze od pięciu do 10 stopni, aby zachować jej świeżość i smak. Proces ten trwa zazwyczaj sześć miesięcy. Proces może trwać kilka tygodni lub nawet miesięcy.
Oprócz tłustych, odżywczych właściwości, śledź jest również tani i wszechstronny. Można go kupić w całości lub przygotować na różne sposoby. Możesz dodać odrobinę oleju lub użyć marynowanej cebuli. Tak czy inaczej, otrzymasz wyjątkowe i smaczne danie, które jest zarówno proste, jak i pyszne. Jeśli czujesz się odważny, spróbuj tej pysznej przystawki! Gdy raz jej spróbujesz, nigdy nie będziesz chciał przestać jej jeść.
Pierwszym krokiem w robieniu matiasów jest moczenie śledzi. Jest to łatwe do zrobienia, ale musisz być cierpliwy. Najpierw trzeba będzie wymoczyć śledzia, a następnie pokroić go na kawałki. Do powstałego dania dodaj cebulę i jabłko, dopraw do smaku i smacznego! Jeśli nigdy wcześniej nie jadłeś matiasów, nie przejmuj się. Istnieje wiele innych przepisów, które warto wypróbować!
Aby przygotować matias ze świeżego śledzia, musisz złapać śledzia przed jego tarłem. Możesz również ugotować rybę przed lub po tarle. Nie zapomnij usunąć trzustki i jelit, ponieważ uwalniają one enzymy, które pomagają jej gnić i sprawiają, że potrawa jest bardziej aromatyczna. Następnie usuń ogon i podawaj matias z piwem.
Śledź jest powszechną rybą, ale jego zasoby zmniejszyły się z powodu zanieczyszczenia i przełowienia. Większość ludzi w krajach północnej Europy i Rosji spożywa śledzia, ponieważ jest tłusty i zawiera niezbędne składniki odżywcze oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Z tego powodu jest zwykle poławiany, gdy ma 16 procent tłuszczu, co czyni go smaczniejszym. Dzięki temu stanowi doskonałą przekąskę w połączeniu z innymi smacznymi smakołykami.
Podobne tematy