Istnieje wiele sposobów na przygotowanie bulionu mięsnego, a przekonasz się, że użycie różnych rodzajów mięsa poprawi smak i nasyci płyn. Wieprzowina, wołowina, drób i dziczyzna to dobre opcje. Najważniejszym aspektem przygotowania bulionu jest powolne gotowanie. Im dłużej rosół będzie się gotował, tym więcej związków ekstrakcyjnych zostanie wyekstrahowanych z mięsa. Im dłużej mięso jest gotowane, tym bogatszy i smaczniejszy stanie się rosół.
Gdy już zgromadzisz swoje składniki, możesz zacząć gotować rosół. Używając zimnej wody do rozpoczęcia, upewnij się, że nie włożysz gorącej wody. Rosół zmętnieje, jeśli woda jest zbyt gorąca, więc użyj niskiego ciepła. Niech rosół gotuje się na wolnym ogniu przez trzy godziny. Jeśli nie używasz szybkowaru, usuń szumowiny, gdy uniosą się na wierzch. Gdy rosół osiągnie odpowiednią konsystencję, możesz go spróbować i dostosować przyprawy.
Jeśli zamierzasz użyć kurczaka, upewnij się, że został on dokładnie opłukany. Filet powinien być również wstępnie odszypułkowany i opłukany. Po przygotowaniu bulionu dodaj drobno pokrojoną marchewkę i cebulę. Dzięki temu rosół zyska piękny odcień i różową skórkę. Gdy rosół jest już gotowy, przecedzić go przez gazę, aby usunąć wszelkie widoczne cząstki. Następnie dodać sól do smaku, jeśli jest to pożądane.
Rosół wołowy może być zrobiony w ten sam sposób, co bulion wołowy, ale trzeba będzie dostosować sól i przyprawy. W tym przypadku bulion wołowy jest dobrym wyborem, ponieważ ma niższą zawartość sodu. Kiedy rosół wołowy jest już gotowy, możesz dodać go do zup lub gulaszów i podawać z warzywami. Jeśli jesteś zainteresowany wypróbowaniem bulionu wołowego, oto kilka wskazówek:
Robot ze skrzydełek kurczaka może być przygotowany przy użyciu całego kurczaka lub dowolnej jego części. Skrzydła i nogi kurczaka są najbardziej aromatyczne, ponieważ mają najwięcej kości i ciemnego mięsa. Rosół z piersi kurczaka, z drugiej strony, brakuje typowego zapachu rosołu z kurczaka i lepiej nadaje się dla dzieci i osób dochodzących do siebie po przeziębieniu lub chorobie. Średnio-warzony rosół z kurczaka jest wykonany przy użyciu tylnej części kurczaka i jego chrząstki szyjnej. Użycie całego kurczaka może dać Ci ten sam bogaty smak, co użycie nóg i skrzydełek kurczaka.
Kiedy chcesz dodać smak wołowiny do swojego bulionu mięsnego, możesz kupić granulki lub kostki bulionu wołowego. Pamiętaj jednak, aby przesiać proszek przed dodaniem go do zupy. To zapewnia, że zupa nie jest zbyt słona. Upewnij się jednak, że kupujesz bulion wołowy – jest on tańszy niż bulion wołowy ze sklepu spożywczego. Pozyskiwanie bulionu wołowego jest łatwiejsze niż mogłoby się wydawać. A rezultat jest jeszcze lepszy!
Podobne tematy