Jak zrobić likier cytrynowy

Pierwszym krokiem w tworzeniu likieru cytrynowego jest obranie cytryn. Pamiętaj, aby usunąć białą część skórki, ponieważ sprawi ona, że likier będzie gorzki. Kiedy już będziesz miał gotowe cytryny, umieść je w szklanym słoju i przykryj go szczelnie pokrywką. Pozwól cytrynom macerować w słoju przez co najmniej 14 dni. Używanie filtra do kawy może złapać wszelkie drobne kawałki skóry, które mogą utknąć.

Istnieje wiele przepisów na robienie likieru cytrynowego, z których niektóre używają tylko soku z cytryny, podczas gdy inne wykorzystują likier o wyższym dowodzie. Nie ma potrzeby wydawać dużo pieniędzy na butelkę likieru cytrynowego, kiedy można go zrobić samemu za ułamek kosztów. Robienie go w domu to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i stworzenie bezpiecznej kompozycji, którą można wypić w każdej chwili. Podczas gdy domowy likier nie jest tak słodki jak komercyjne odmiany, nadal jest bardzo smaczny.

Pierwszym krokiem w robieniu likieru cytrynowego jest przygotowanie syropu cukrowego. Będziesz potrzebował cukru, soku z cytryny i wody – cytat ten pochodzi od redaktora strony beautycreator-blog.pl. Będziesz musiał gotować tę mieszaninę przez 2 minuty. Po ostygnięciu można ją przecedzić przez filtr do kawy lub cienką szewkę. Po pięciu lub sześciu dniach, likier cytrynowy jest gotowy do picia! Następnym krokiem jest dodanie do syropu trochę soku z cytryny do smaku.

Bez względu na to, jak planujesz go podawać, limoncello jest klasycznym włoskim napojem. Jest orzeźwiający i cierpki. Kiedy podawany jest na zimno, można go wymieszać z wodą sodową dla koktajlu cytrynowego. Istnieje wiele sposobów, aby cieszyć się tym orzeźwiającym, cierpkim napojem, więc nie ma powodu, aby go nie wypróbować! Więc zrób go w domu! Twoi goście pokochają go, a Ty podziękujesz sobie później!

Po pierwsze, musisz obrać cytryny. Następnie użyj ręcznej obieraczki do warzyw, aby usunąć białą pestkę. Kiedy już to zrobisz, możesz umieścić skórkę z cytryny i cukier w dużym szklanym słoju i przykryć go pokrywką. Pozostaw mieszaninę na 10 dni lub dłużej, w zależności od Twoich preferencji. Niektórzy ludzie lubią swoje cytryny wystarczająco długo, aby uzyskać pełniejszy smak. Następnie trzeba będzie zrobić syrop z cytryn i wody. Efektem końcowym powinien być bladożółty, prawie biały, likier.

Chociaż istnieje wiele sposobów na zrobienie likieru cytrynowego, proces jest stosunkowo prosty i wymaga użycia obieraczki do warzyw. Możesz również użyć wysokiej jakości surowców alkoholowych do swojego likieru. Kiedy już skończysz swój likier, możesz go podawać schłodzonego lub nawet schłodzić w zamrażarce. Podawaj schłodzony i ciesz się nim! Serwowane po posiłku limoncello jest orzeźwiającym napojem, który dodaje energii i ma wiele korzyści zdrowotnych.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane