Jak zrobić domową kiełbasę krakowską

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić domową kiełbasę krókowską, czytaj dalej! Kiełbasę tę robi się z mięsa wieprzowego lub aromatycznej wołowiny, dziczyzny, drobiu lub kombinacji obu tych gatunków. Doprawiona cebulą, czosnkiem i majerankiem, stanowi pyszny przysmak, którym można podzielić się z przyjaciółmi i rodziną. Jeśli chcesz zrobić wrażenie, możesz spróbować przepisu, który ma wieki.

Znajdziesz wiele przepisów na domową kiełbasę, w tym kiełbasę smażoną na patelni. Możesz ją podać jako przystawkę na desce wędliniarskiej, z plastrami ziemniaków, ciepłymi warzywami i ketchupem lub musztardą. Można ją również jeść jako danie główne – z tłuczonymi ziemniakami lub chlebem i sałatką na boku, albo podawać przy ognisku.

Kiełbasa jest tradycyjnym polskim daniem i tradycyjnie przyrządzana jest z najlepszych kawałków mięsa. Zazwyczaj używa się szynki wieprzowej lub łopatki. Mięso jest następnie rozdzielane na trzy kategorie – tłustsze kawałki, tłustsze kawałki i ładniejsze. Tłustsze kawałki są później mielone. Te wieprzowe kiełbaski są pyszne na kanapkach i są niezbędnym elementem tradycyjnej polskiej kuchni.

Aby stworzyć domową kiełbasę, najpierw zbierz składniki. Składniki te obejmują wieprzowinę, jagody jałowca i wędzone mięso. Możesz nawet użyć części kupionego mięsa, aby zrobić tradycyjną polską pastę do kiełbasy – te dane są wynikiem wysiłku specjalistów strony dcweb.ro. Istnieje wiele przepisów do wyboru. Kiedy masz już wszystkie składniki, możesz zrobić domową kiełbasę krakowską i zaimponować znajomym i rodzinie swoim domowym dziełem!

Polskie kiełbasy można gotować nad otwartym ogniem, używając spirytusu destylowanego, 95% abv. Gotuj kiełbasę przez około pięć minut z każdej strony lub do 15 minut z każdej strony. Upewnij się, że trzymasz ogień na średnim poziomie, a skórka jest ciemna i chrupiąca. Gotując kiełbasę na grillu, możesz również użyć patelni ze stojakiem i pozwolić kiełbasie dokończyć proces gotowania bez dodawania innych materiałów.

Klasyczna polska kiełbasa, krakowska, to kiełbasa wieprzowa trwale pieczona o długim, prostym kształcie. Uważa się, że przepis na kiełbasę krakowską pochodzi z XVI wieku. Tradycyjny sposób wytwarzania kiełbasy krakowskiej polega na wtłoczeniu przygotowanej polędwicy wieprzowej w grubą osłonkę. Po doprawieniu kiełbasa jest pieczona nad ogniem drzewnym, aby nadać jej dymny smak.

Ten przepis wymaga około trzech dni. Pierwszego dnia można przygotować wieprzowinę i nadziać nią osłonkę. Idealnie byłoby, gdyby mięso zostało wstępnie zmielone przed emulgowaniem. Najlepiej sprawdzi się maszynka do mięsa z płytą mielącą 1/8″ (3mm). Alternatywnie, można użyć dużego tasaka lub noża szefa kuchni, aby posiekać mięso na małe kawałki. Jeśli robisz oryginalną kiełbasę krakowską, będziesz potrzebował 3″ (75 mm) włóknistych osłonek. Jeśli nie masz nadziewarki do kiełbasy, możesz użyć lejka do słoika, aby pomóc w nadziewaniu.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane