Jeśli uwielbiasz domową salsę, szybkim i łatwym sposobem na jej przygotowanie jest zrobienie słoikowych pomidorów. Są one świetne jako przekąski na przyjęcia i są również łatwe do wykonania, gdy masz pomidory pod ręką. Oto kroki, które należy wykonać podczas robienia słoikowych pomidorów. Ten przepis pozostawi cię z pysznym i zdrowym daniem bocznym na następne spotkanie. Po przygotowaniu salsy, jesteś gotowy do jej przetworzenia!
Pierwszym krokiem w robieniu słoikowych pomidorów jest umycie i pokrojenie pomidorów. Pokrój je na pół i połóż twarzą do dołu. Zalej pomidory sokiem pomidorowym, pozostawiając 1/2 cala przestrzeni przy brzegu. Gdy pomidory są już pokrojone, dodaj sól, sok z cytryny i liście bazylii – słowa te są produktem ekspertów strony Akademia Medycyny Estetycznej. Zakręć pokrywki i pozostaw na co najmniej 2 godziny. Odłóż do lodówki lub użyj natychmiast. Pomidory w słoikach najlepiej smakują w ciągu tygodnia.
Przed puszkowaniem należy dodać kilka łyżek soku z cytryny do puszek i łyżeczkę soli. Ważne jest, aby wybrać butelkowany sok z cytryny lub użyć kwasu cytrynowego w proszku, ponieważ jest niedrogi i nie wpłynie na smak. Możesz również użyć soku z cytryny, który jest dostępny w wielu sklepach spożywczych, ale nie utrzyma on pomidorów tak świeżych jak domowy pomidor.
Przed puszkowaniem wysterylizuj słoiki. Możesz przechowywać wysterylizowane słoiki w zmywarce. Upewnij się, że masz czyste i wyraźne miejsce na blacie dla następnego kroku. Następnie włóż słoiki do wrzącej wody, trzymając je na górze o dwa cale. Podczas gdy przygotowujesz pomidory, ustaw timer na 85 minut lub dłużej, jeśli mieszkasz na większej wysokości.
Możesz przechowywać słoikowe pomidory przez okres do roku. Użyj ich w zupach, gulaszach i sosach. Pamiętaj, aby dokładnie umyć słoiki przed włożeniem ich do wody. Możesz również wysterylizować słoiki za pomocą zmywarki bez mydła. Przechowuj słoiki w wodzie, dopóki nie będą potrzebne. Możesz również użyć zmywarki do przygotowania sosu. Aby przygotować sosy i gulasze, użyj pasty pomidorowej jako bazy.
Napełnij słoiki wodą. Powinna ona być nieco wyższa niż wierzchołki słoików. W razie potrzeby możesz dolać wody. Kontynuuj przygotowywanie, aż sos będzie gęsty, ale pamiętaj, aby w razie potrzeby dodać trochę wody. Po zakończeniu możesz przechowywać słoiki w chłodnym, ciemnym miejscu. Po schłodzeniu, możesz je przechowywać jak wolisz.
Przy konserwowaniu pomidorów, ważne jest, aby usunąć wszelkie uwięzione pęcherzyki powietrza przed uszczelnieniem słoików. Przeciągnij gumową szpatułką po bokach słoików i usuń wszelkie pęcherzyki powietrza. Nie używaj noża ani ostrych przedmiotów do krojenia pomidorów. Kiedy skończysz, usiądź wygodnie i ciesz się swoją domową salsą! Będziesz robić pomidory w słoiku w krótkim czasie!
Podobne tematy