Jak zrobić miód z kwiatów mniszka lekarskiego

Niniejszy artykuł jest wynikiem naszej kooperacji z wszystkozrobione.pl

Możesz zrobić swój własny, pyszny i zdrowy miód używając kwiatów mniszka lekarskiego. Zbieraj kwiaty mniszka w ciągu dnia, kiedy kwitną. Usuń zielone łodygi z główek kwiatów i pokrój płatki na pół. Po przecięciu płatków na pół, gotuj je przez 20 minut, mieszając co kilka minut. Gdy płyn zredukuje się do konsystencji syropu, odcedź go i przechowuj w lodówce.

Następnie dodaj kwiaty do słoika i przykryj miodem. Delikatnie wcisnąć kwiaty w miód, aż będą przykryte. Przykryj pokrywką, zapobiegając wydostawaniu się pęcherzyków powietrza. Parzyć kwiaty przez dwa tygodnie, lub dłużej dla silniejszego smaku. Kiedy będziesz gotowy do użycia miodu, odcedź go od kwiatów i przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku w temperaturze pokojowej.

Następnie przecedź mieszaninę przez szmatkę do serów lub małe sitko. Po przecedzeniu płynu, przełóż miód z mniszka do czystego pojemnika. Dodaj pół filiżanki cukru na każdą filiżankę płatków mniszka. Pozwól, aby mieszanina całkowicie ostygła, a następnie spróbuj jej. Jeśli mieszanina ma silny smak, możesz dodać do niej trochę skórki z cytryny. Kiedy skończysz, jesteś gotowy, aby zrobić pyszny domowy miód!

Możesz spróbować zrobić miód z kwiatów mniszka lekarskiego, postępując zgodnie z przewodnikiem krok po kroku, aby zrobić go samodzielnie. Wszystko czego potrzebujesz to odrobina wiedzy i trochę czasu! Pamiętaj tylko, aby dokładnie przestrzegać przepisu. Będziesz zachwycona efektami! Nie ma lepszego sposobu na rozpoczęcie poranka niż zrobienie pysznego, domowego miodu. Kiedy kwiat dojrzeje, możesz zacząć robić miód!

Choć miód z mniszka lekarskiego nie jest prawdziwym miodem, smakuje jak prawdziwy. Konsystencja i bursztynowy kolor miodu mniszkowego sprawiają, że jest on świetną wegańską alternatywą dla zwykłego miodu. Aby zrobić miód mniszkowy, potrzebujesz jedynie czystej miski i kilku kwiatów mniszka. Po wysuszeniu płatków należy je namoczyć w soku z kwiatów, aby mieszanina była bardziej lekkostrawna.

Jeśli jesteś uczulony na wosk pszczeli, możesz zrobić miód mniszkowy. Smak jest podobny do miodu, a powstały syrop będzie miał kwiatowy aromat. Liście i kwiaty rośliny mogą być używane w sałatkach i gotowane, aby zrobić słodką herbatę. Korzeń i kwiat są jadalne, ale należy unikać nasion i puchatych główek nasion. Zawierają one bowiem pyłek, który może być szkodliwy dla zdrowia.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Wiadomości związane