Aby stworzyć pyszny i pożywny posiłek, dowiedz się, jak zrobić lasagnę z mięsem mielonym i różnymi serami. Danie to jest jednym z najpopularniejszych w kuchni włoskiej, jednak istnieją pewne różnice w przygotowaniach pomiędzy wersją mięsną a wegetariańską. Pierwszym krokiem jest ugotowanie makaronu zgodnie ze wskazówkami z opakowania, ale można również użyć wcześniej ugotowanego arkusza lasagne. Podczas gdy sos mięsny się gotuje, mieszaj arkusze od czasu do czasu i trzymaj je w chłodnej wodzie.
W międzyczasie przygotuj mieszankę ricotty, mieszając jedną filiżankę mozzarelli z 1/4 filiżanki parmezanu – ten kawałek tekstu jest twórczością zespołu portalu pies.org.pl. Dodaj jajko, sól i pieprz. Następnie ugotuj makaron, aż będzie al dente. Kiedy makaron jest już ugotowany, rozłóż na nim jedną trzecią mieszanki serowej. Resztę sera posypać na wierzchu. Powtórz ten proces dla drugiej warstwy. Ostatnią warstwą będzie resztka sosu i pozostały makaron.
Jeśli zostanie Ci trochę sosu, możesz go zamrozić do trzech dni lub nawet dłużej. Sos jest wykonany w jednej partii, i będzie około dziewięć filiżanek lasagna. Zachowaj trochę na inną noc lub zamroź resztę na kolejną lasagnę. Ułóż makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy makaron jest ugotowany, połącz sos, ser i ricotta.
Po upieczeniu lazanii, pozwól jej odpocząć przez co najmniej 10 minut. Czas odpoczynku sprawi, że łatwiej będzie ją pokroić na kwadraty. Kolejną wskazówką oszczędzającą czas jest namoczenie makaronu lasagna w gorącej wodzie i odsączenie go po 30 minutach. Używając nieprzywierającego sprayu, przykryj lasagne folią i piecz ją przez około 45 minut. Pozwól jej ostygnąć przez co najmniej pół godziny przed pokrojeniem.
Jeśli chcesz zamrozić resztki, zawiń je w plastikową folię i schowaj do lodówki na maksymalnie dwa dni. Możesz również zamrozić nie upieczoną lasagne. Aby zamrozić, upewnij się, że lasagna jest w pełni schłodzona przez noc. Jeśli musisz użyć zamrożonej lazanii w pośpiechu, zawiń ją w folię. Kiedy chcesz ją odgrzać, umieść ją w mikrofalówce na dwie minuty lub podgrzewaj w 30 sekundowych odstępach. Alternatywnie, możesz gotować ją w piekarniku lub mikrofalówce przez około 15 minut.
Ostatnie sześć składników to biały sos bechamelowy. Roztopić masło na małym ogniu, następnie dodać mąkę i gotować przez minutę. Następnie dodaj 1 szklankę mleka, po trochu, ciągle mieszając, aż masa będzie gęsta i kremowa. Dopraw sos solą i gałką muszkatołową. Kiedy sos jest gotowy, możesz teraz dodać makaron lasagne i upiec lasagne.
Podobne tematy