Aby dowiedzieć się, jak zrobić galaretkę z żelatyny, musisz najpierw wiedzieć, czym jest żelatyna i jak ją rozpuścić w wodzie. Jest to naturalny węglowodan pozyskiwany z bulw manioku i jest wolny od typowych alergenów. Nie zawiera cholesterolu, jest bogata w błonnik, żelazo, wapń i witaminę B. Zawiera jednak dużo kalorii, więc nie jest dobrym wyborem do zagęszczania galaretki.
Galaretkę truskawkową można zrobić tą samą metodą, którą stosuje się do innych smaków. Kilka truskawek, odrobina wody i łyżka żelatyny na filiżankę płynu wystarczy, aby zrobić galaretkę truskawkową. Można w niej również układać warstwowo różne smaki lub zrobić wyszukany angielski trifle z większą ilością aromatów. Będziesz potrzebował co najmniej dwóch godzin, aby galaretka truskawkowa zastygła, ale możesz zostawić ją na noc, jeśli wolisz twardszy galaretowaty deser.
Jeśli chcesz użyć kolorowej żelatyny, wtedy będziesz musiał dodać niewielką ilość cukru do roztworu żelatyny. Można również dodać odrobinę soku z cytryny. Po dobrym wymieszaniu masy, przelej ją do formy na galaretkę i pozostaw na noc do zastygnięcia. Po całkowitym zastygnięciu mieszaniny, możesz podać galaretkę! Po zastygnięciu możesz pokroić ją na plasterki, aby podać. Jeśli chcesz podać ją na zimno, możesz ją zjeść od razu.
Zanim zaczniesz mieszać galaretkę, upewnij się, że używasz zimnej wody. Ważne jest, aby użyć zimnego płynu, aby umożliwić żelatynie „zakwitnięcie”. W przeciwnym razie nie będzie ona zastygać. Zamiast wody gazowanej użyj soku owocowego – jest zdrowszy i doda więcej smaku do Twojego deseru. Podczas gdy pierwsza warstwa stygnie, dodaj drugą warstwę. Schłodź drugą warstwę przed przechowywaniem.
Przygotowując galaretkę, możesz również użyć wycinaka do ciasteczek, aby stworzyć ciekawe foremki. Możesz umieścić żelatynę w bundt pan lub nawet w kieliszku do shotów dla oldschoolowego tematu. Możesz nawet zrobić galaretkę w plastikowym kieliszku na przyjęcie. Ale pamiętaj, aby zachować przepis i wielkość porcji w umyśle, aby stworzyć niezapomniany smakołyk.
Jeśli nie chcesz używać żelatyny, możesz użyć zamiast niej trawy porcelanowej. To jest twardsze i nie będzie topić się jak żelatyna robi. Nitki można zmielić na płatki. Ta opcja nie jest idealna do robienia galaretek, ponieważ różne marki żelatyny zawierają różne ilości peptydów kolagenowych, więc zawsze należy sprawdzić markę przed jej użyciem. Jeśli używasz żelatyny w proszku, upewnij się, że pochodzi ze źródła karmionego trawą dla zdrowia i smaku.
Inną opcją dla pysznej owocowej galaretki jest dodanie sekcji obranych pomarańczy lub grejpfrutów do mieszaniny. Koktajl owocowy wykonany z lekkim syropem może również dodać słodkości do mieszaniny. Owoce o różnych kolorach i fakturach można również dodać do żelatyny przed zalaniem. Dodanie kilku plasterków owoców zapewni teksturę i odżywienie. Kilka kawałków świeżych owoców może zapobiec zastygnięciu galaretki.
Podobne tematy