Jeśli zawsze chciałeś zrobić swój własny smalec, ale obawiałeś się jego ceny, rozważ wytopienie własnego. Jest to niewiarygodnie proste i poprawi jakość twojego jedzenia znacznie bardziej niż opcje kupione w sklepie. Sekretny składnik smażonej fasoli, tamales i tortilli z mąki? Smalec. Podczas gdy ten pyszny tłuszcz jest powszechnie kojarzony z kulturą wstydu tłuszczu, jest on w rzeczywistości podstawowym składnikiem wielu meksykańskich potraw.
Smalec jest zwykle wytapiany przy użyciu holenderskiego pieca lub ciężkiego garnka. Holenderski piekarnik jest idealny rozmiar dla tego procesu. Będziesz chciał włączyć ciepło w dół niskie, jak nie chcesz, aby uzyskać smalec scorching. W przeciwnym razie smalec może zjełczeć. Jeśli musi być przechowywany w lodówce, może zachować przez rok. Będziesz chciał często mieszać smalec.
Pierwszy, pokrój schab na małe kawałki. Tłuszcz można wytapiać szybciej, jeśli jest półmroźny, ponieważ będzie śliski, gdy jest ciepły. Aby zapewnić najlepszą jakość domowego smalcu, upewnij się, że wieprzowina była hodowana na pastwiskach. Smalec z pastwisk jest najzdrowszy, więc upewnij się, że kupujesz go z dobrego źródła. Jeśli obawiasz się procesu, nie martw się! Oto kilka wskazówek i trików, jak zrobić własny smalec!
Możesz również odcedzić smalec. Kiedy będzie gotowy, będzie wyglądał na złotobrązowy, z pęknięciami na powierzchni. Po ostygnięciu odcedź go przez durszlak lub za pomocą tłuczka do ziemniaków. Gdy smalec jest już gotowy do użycia, możesz go wykorzystać w swoich ulubionych przepisach. Spróbuj przyrządzić z niego skwarki! Ten smaczny tłuszcz jest świetny w gotowaniu, ale możesz go również użyć jako zamiennika masła lub margaryny.
Choć smalec nie jest uważany za niezdrowy, jest ważnym elementem zrównoważonej diety. Jest doskonałym źródłem zdrowych tłuszczów, gdy jest spożywany z umiarem. Nie należy więc go pomijać. Zamiast tego wybierz mięso, które zostało wyhodowane na ekologicznych pastwiskach, jeśli martwisz się o kwestie zdrowotne. Jest to szczególnie prawdziwe w przypadku smalcu, ponieważ jest on załadowany kwasami tłuszczowymi omega-3 i witaminą D.
Najlepszej jakości smalec to smalec z liści. Pochodzi on z tłuszczu, który otacza nerki i jest pozyskiwany z wewnętrznej części schabu. Smalec z liści nie ma zbyt wiele smaku wieprzowiny i jest bardzo ceniony za płatkowe skórki do pierogów. W przeciwieństwie do pozostałych składników, smalec z liści nie wydziela wyraźnego zapachu. Ponadto jest bezwonny i praktycznie bezzapachowy.
Podobne tematy